Azad, Umut Yavuz’un ilk roman çalışması… Yazar daha önce bir şiir ve bir de 30 ülkeye seyahatlerini anlattığı bir Seyahatname yayınladı…
İstanbul’da bir seyyah, dünyayı dolaşmış, hayatının baharında fakat yaşam cevherini kaybetmiş. Son vermek istiyor hayatına ama cesaret bile edemiyor…
O hayatının baharında iken çokça seyahat ettiği Arap coğrafyası da sözde bir baharı yaşamaya başlıyor. Tam bu hengamda bir Suriye seyahati sırasında okuduğu bir haberle derinden sarsılıyor Seyyah…
More…ANTAKYA-ADIYAMAN-NEMRUT-ŞANLIURFA-GAZİANTEP-ANTAKYA
2017 yılının Temmuz ayının son gününde Antakya Otogarı’ndan Adıyaman’a giden otobüse bindim. Maksadım hiç gitmediğim Nemrut Dağı’na çıkmak ve orada gün doğumunu seyretmekti. Evden ayrılırken bütün zihnim bu amaca odaklıydı ve başka hiçbir şey düşünemiyordum.
Yaz ayları aşırı sıcaklardan ötürü söz konusu bölgeye gitmek çok tavsiye edilmiyor olsa da, ben mental olarak her türlü zorluğa katlanarak bu harika deneyimi yaşamak niyetindeydim.
More…adıyaman, antakya, antiochos, arsameia, ayn zeliha, balıklıgöl, cendere köprüsü, çingene kız, çingene kız mozaiği, gaziantep imam çağdaş, gaziantep panaroma müzesi, grekçe tablet, heracles heykeli, ibrahim mancınık, ibrahim peygamber, kahramanmaraş, kaleoğlu mağarası, kommagene, korinth sütunu, nemrut, nemrut dağı, şanlıurfa, tahmis kahvesi, zeugma müzesi
KONYA-KIRIKKALE-NİKSAR-AMASYA-TOKAT-SİVAS-GÜMÜŞHANE-BAYBURT-ERZURUM-ERZİNCAN-KAYSERİ-AVANOS-AKSARAY-KONYA
2019 yılının Nisan ayının 22’sinde bir vesileyle adet olmadığı üzere özel bir araçla yaklaşık 2500 kilometrelik bir seyahate çıktım.
Konya’dan başlayan yolculuğum Kırıkkale üzerinden Niksar’a, oradan batıya küçük ama zorunlu bir yönelim yaparak Amasya’ya ve tekrar doğuya yönlenerek Tokat üzerinden Sivas, Gümüşhane ve Erzurum’a kadar uzandı. Dönüş yolunda ise Erzincan ve Kayseri üzerinden geçerek, Avanos’a uğrayarak ve Aksaray’dan geçerek yeniden Konya’da son buldu.
Bu güzel seyahatte seyyahların üstadı olan muhterem İbrahim Dıvarcı beye eşlik etme şansı yakaladım. Dolayısıyla seyahatimizde mimari ve özellikle Selçuklu kültürü üzerine çok bilgi elde etme fırsatım da oldu.
More…aksaray, andrew rogers, avanos, bayburt, erzincan, erzurum, gezi, gümüşhane, kayseri, kırıkkale, konya, niksar, seyahat, sivas, tokat
ANKARA-KARS-IĞDIR-DOĞUBEYAZIT-VAN-AKDAMAR-DİYARBAKIR-HASANKEYF-MARDİN-ŞANLIURFA-GÖBEKLİTEPE
2019 yılı Ramazan ayı benim için aklımdaki bir çok önemli destinasyonu gördüğüm bereketli bir ay oldu. Ramazanın ortalarında 3-4 günlüğüne Olympos’a kafa dinlemeye gittikten sonra nihayet 27 Mayıs’ta Ramazan ayının son haftasında Doğu Ekspresi Treni’nden bilet aldım. Doğu Ekspresi 29 Mayıs 2019’dan itibaren turistik bir sefere dönüştürüleceği ve benim aldığım sefer neredeyse klasik Doğu Ekspresi’nin son seferi olduğundan kendimi oldukça şanslı sayıyordum. Nitekim Ramazan olması nedeniyle çok kolay bir şekilde birkaç hafta önceden bilet bulabildim. Doğu Ekspresi genelde kışın tercih edilen bir sefer ama ben adet olduğu üzere her destinasyona en az popüler olduğu dönemde gitmeyi tercih eden biri olarak Doğu Ekspresi’nin bu en tenha ve son zamanını kaçıramazdım. Trenin 7 numaralı vagonunda iki yataklı 19-20 nolu kompartımanını sadece 235 lira gibi uygun bir ücrete kapattım.
Ben o sırada Konya’da bulunuyordum böylece saat 11.00’de Konya’dan Ankara’ya giden YHT’de yerimi aldım ve öğlen 13.00 civarı Ankara’ya geldim. Ankara’da muhteşem bir tren garı inşa edilmiş. Tren garında her ihtiyacınıza ulaşmanız mümkün. Sırt çantamı akşam geri almak üzere otomatik emanet dolaplarına 4 saatliği sadece 8 lira gibi bir ücrete emanet ettim. Bu dolaplarda hiçbir insanla muhatap olmadan çok rahat bir şekilde çantanızı emanete bırakıp kilitleyebiliyor, ödemenizi 1 TL’lik demir para veya 5 ve 10 TL’lik kağıt banknotlarla yapabiliyorsunuz. Yükümden kurtulduktan sonra gardan yürüme mesafesindeki Maltepe metrosuna binerek Ankara’nın kalbinin attığı Kızılay’a gittim. Burada sağda solda gezdikten sonra, eskiden 2 buçuk yıl beraber teşriki mesai yaptığım Mehmet abimi ziyaret etmek üzere Meşrutiyet caddesindeki büroya uğradım. Oradan çıkınca da Avrupa seyahatinde tanışıp arkadaş olduğumuz değerli insan Nisa Gülhan ile de bir kahve içtik ve sağolsun beni saat 18.00’deki trenimin kapısına kadar uğurlama nezaketi gösterdi.
More…ağrı dağı, akdamar adası, akdamar kilisesi, ani harabeleri, ankara, diyarbakır, doğu ekspresi, doğubeyazıt, göbeklitepe, hasankeyf, ishak paşa sarayı, ığdır, kars, mardin, şanlıurfa, van
Tebriz-Tahran-İsfahan-Şiraz-Persepolis
Derler ki “insanoğlu bir şeyler planladığında Tanrı yukarıdan gülümsermiş.” Bunu bildiğimden beridir bir şeyler planlamayı bıraktım.
Planların yerine yapmak istediklerimi koydum. Önce istiyor sonra da yapmaya çalışıyordum. İşte bu seyahat de böyle başladı aslında. Gitmek istedim. Şuraya veya buraya değil sadece gitmek idi arzum.
More…İnsanlar bir kere adımızı seyyah bellemiş ya… Her sene bir yerlere gezmeye gitmesek olmaz…
Normal şartlar altında (ki bunlar vakit ve nakit sorunu olmaması manasına geliyor) her sene en az bir defa vatan topraklarından başka bir yere gitmeye azmetmiştim.
More…altınkum, bodrum, çanakkale, cunda, didim, ege, fethiye, gökçeada, kapadokya, ölüdeniz, saklıkent, söke, tire, yozgat
TRABZON-ARTVİN-RİZE-GÜRCİSTAN VE ERMENİSTAN
Uzun zamandır şöyle bir Karadeniz’e gitsem diyordum… Bir türlü denk gelmemişti. Konya’nın bozkırında 35 dereceye kadar yükselen yakıcı sıcakların etkisiyle bu planımı gerçekleştirme zamanının gelip çattığını anladım. Elbette sadece Karadeniz ile yetinmeyecektim, hazır oralara kadar gitmişken yeniden bir Gürcistan-Ermenistan seyahatini de Karadeniz’in ucuna ekleyecektim.
More…artvin, ayder, batum, erivan, ermenistan, gezi, gürcistan, karadeniz, palovit, rize, seyahat, tiflis, trabzon